Webshop nije u funkciji!
Nanotehnologija u svetu parfema

Nanotehnologija u svetu parfema

Nanotehnologija u svetu parfema

Tehnologija pravljenja parfema se često menja. Prvi parfem ili bolje reći, mirisno ulje pojavljuje se još pre nove ere. U starom Rimu, Egiptu, Mezopotamiji i Grčkoj su ljudi stalno izmišljali neke nove načine i tehnologije za proizvodnju aromatičnih sastojaka. U početku su samo biljke sa svežim mirisom okačili u prostorije gde su boravili više vremena, zatim, kasnije su ih natapali u ulje, procedili ih i dobijenu tečnost mazali na kožu. Da bi dobili svež vazduh zidove kuća, pa i podove su poprskali sa mirisnim aromama.

Kasnije su otkrili čari kupanja. Osvežavajuće note su dobijene od cvetova ili bilja koji su neko vreme stojali u vodi, da bi kasnije u njoj kupali. U 14. veku dolazi na tržište alkohol i parfem dobija sasvim drugo značenje. Male bočice sa raznim detaljima i intenzivno pulsirajućim mirisima se pojavljuju u javnost, ljudi ga prihvataju i sve češće ih koriste. Posle 20. veka se sve menja. Sastojci parfema su postali sasvim drugačiji. Pored cvetova i bilja u kreacijama dodavaju i razne začine, pa pronalaze i tehnologiju sintetičnih sastojaka koja može da zameni neke arome ili da poboljša kvalitet mirisa.

Posle mnogobrojnih istraživanja i u parfemskom svetu se pojavljuje nanotehnologija. Nanotehnologija je nauka koja proučava fiziku, hemiju i biologiju odjednom. Kao nauka, ona istražuje fizičke, hemijske i biološke osobine sitnih molekula i atoma. Njihovo ponašanje je bitna tačka u proizvodnji raznih materijala. Nanotehnologija je „znanost o malom“ i proučava svojstva materije na nanoskali. Mala promena u strukturi materijala može rezultira novim svojstvima. Nanotehnologija ide u smeru molekularne proizvodnje, što znači: bolje, kvalitetniji i izdržljiviji materijali i proizvodi iz bilo koje grane.

Ideja je da manipulacijom atoma i izmenom njihovih svojstva dobijemo jednu novu strukturu na makro nivou. Ako su atomi na poseban način raspodeljeni imaće čvrstinu stotinu puta veću od čelika, a biće lakši šest puta. U parfemskoj industriji se atomi razdvajaju na više delova i zbog toga će struktura mirisa biti intenzivnija i kvalitetnija. Neke slavne parfemske kuće su već uveli ovu proceduru u svoju proizvodnju mirisa i postigli još veće uspehe.

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Podešavanje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.